fbpx
Ring oss! 019-20 73 30

Rätt tryck = Starkare verktyg!

Är dina tryckluftsverktyg sega och orkeslösa? Lösningen sitter ofta i luften. Låt oss förklara!

Tryckluftsverktyg är fantastiska på många sätt. Att använda luft som energikälla medför designegenskaper som b.la. utmärkt förhållande vikt till kraft. Förutsättningarna för att få ut all kraft är dock annorlunda i jämförelse med kollegan elverktyget, som på de flesta ställen med eluttag får stabil försörjning av 230V. Tryckluftsverktyget behöver en ”infrastruktur” om kompressor och luftledningar som levererar luft enligt verktygets specifikation. I de allra flesta fall betyder det ett lufttryck på 90 PSI (industristandard) eller 6,2 – 6,3 bar vid luftingången på verktyget när verktyget körs. Förutom det rätta trycket så kräver också verktyget ett specifikt luftflöde, luftflödet anges ofta i måttet liter per minut, l/m. Enkelt sagt, ju tyngre applikation ett verktyg är designat för desto högre luftflöde behövs för att driva verktyget på ett tillfredsställande sätt. Detta kan innebära att du på arbetsstationer som är dimensionerade för mindre jobb inte kan köra din vinkelkap med samma höga funktionsduglighet som din 75mm slipmaskin. Begränsningen sitter i det här fallet oftast i slangen som verktyget ansluter till.

I filmen här ovan ser du oss köra en mutterdragare, SI1605SR, på 2 st olika anslutande slangdimensioner. Första gången på en 8 mm slang och andra gången 13 mm slang, alla andra förutsättningar är lika. När maskinen körs med 8 mm slangen hör man att verktyget har det kämpigt medan det på 13 mm slangen låter väldigt rappt och piggt. Skillnaden i arbetstrycket mellan de 2 slangdimensionerna är 1 bar. 1 bars tryckfall innebär ett kapacitettapp på ca: 25% eller kanske skillnaden mellan att lossa den rostiga bulten eller inte.

Så sammanfattningsvis några tips:

  • Rätt slangdimension till rätt maskinen. Tyngre applikationer = grövre slang.
  • Rätt arbetstryck vid luftingången på maskinen. Trycket som står på kompressorn är aldrig detsamma som levereras vid maskinen under drift, ofta är skillnaden betydande.
  • Cejn’s manometer, 19 900 9100, är en smart produkt som används för att säkerställa att ditt luftsystem levererar tillfredsställande tryck vid maskin.

//WER