fbpx
Ring oss! 019-20 73 30

Rupes gör succé i Tropicarium!

I Kolmårdens Tropicarium – Nordens största samling av giftormar, regnskogsapor samt söt- och saltvattensfiskar – gör en Rupes polermaskin från WER stor succé.

Med hjälp av den hålls de stora akvarierutorna rena och repfria.

– Det som tidigare tog fem timmar, gör jag nu på två timmar. Och med ett bättre resultat, säger djurvårdare Anders Strömbert.

Anders är ansvarig för fiskakvarierna och jobbet består huvudsakligen av att mata fiskarna, kontrollera vattnet och se till att rutorna är klara och fräscha. Totalt handlar det om 21 akvarier med olika söt- och saltvattenfiskar, varav det största – hajakvariet – har en volym på 500 000 liter vatten.

Ibland måste akvarierutorna rengöras inifrån på grund av alger.

– Då har jag bland annat sällskap av Selma, en 2,5 meter lång och 180 kilo tung sandtigerhaj. Men hajarna är inga mördarmaskiner, bara man vet hur de fungerar. Då är jag mer rädd när jag sätter mig i bilen för att åka hem, skrattar Anders.

Att polera och rengöra rutorna utifrån måste göras betydligt oftare. Rutorna är gjorda i akrylplast, eftersom den hanterar vattnets tryck bättre än glas, men att slipa ner reporna var förr ett besvärligt och tidskrävande jobb.

– Tidigare hade vi en roterande polermaskin. Det var svårt att få det riktigt, riktigt bra. Dessutom fick man akta sig för värmeutvecklingen som kan påverka akrylplasten.

 Testade

Men så slumpade det sig så att en bekant till Anders jobbar som säljare för billack samt slip- och polermaskiner. Han trodde en oscillerande polermaskin från Rupes skulle kunna göra jobbet både bättre och snabbare.

– Han kom över till oss och testade på ett akryblock. Det blev riktigt bra! Jag fick låna maskinen och sedan var det ingen tvekan. Vi hittade rätt maskin hos WER. Och det var lätt att sälja in investeringen till chefen också, med tanke på hur mycket tid vi sparar in.

Eftersom rena och klara akvarieglas är en stor del av publikens upplevelse, ägnar Anders mycket tid åt just det. Vintertid går han över en ruta i veckan. Går från grovt sandpapper till mer finkorniga och slutligen rubbing i två olika kornstorlekar.

– Det är en fantastiskt stor skillnad. Jag sparar in mer än hälften av arbetstiden jämfört med tidigare.

 

Anders använder sig av två stycken olika maskiner från Rupes för att polera rutorna på akvariet. Först slipar han reporna i rutorna jämna med en RH156A och finkornigt slippapper, sen polerar han dom blanka med BigFoot kittet LHR21ES/DLX