fbpx
Ring oss! 019-20 73 30

Segdragande och hamrande spärrskaft

Det tryckluftsdrivna spärrskaftet är ett av de mest igenkännbara och använda verktygen i verkstaden. Men trots att vi kan vara rätt så överens om hur ett spärrskaft ser ut så fungerar inte alla på samma sätt. Låt oss visa dig!

Det tryckluftsdrivna spärrskaftet lanserades 1971, av vår huvudleverantör på tryckluftsverktyg Shinano, och den formgivningen och mekaniken står fortfarande som modell för den globala standarden av spärrskaft. Det finns huvudsakligen två sätt som ett spärrskaft fungerar på. Det traditionella segdragande spärrskaftet får sin kraft från en luftmotor som genom en planetväxel vidare till en oscillerande spindel sätter verktygets kuggkrans i rörelse. En spärrhake omvandlar därefter kuggkransens oscillerande rörelse till en drivande tapp. Den andra typen spärrskaft fungerar på liknande vis, men istället för en planetväxel som växlar ner hastigheten så sitter ett slagverk liknande mutterdragarens monterat. Detta gör att rotationshastigheten blir väldigt hög samt att slagverket skapar ett högt moment vid belastning. Detta kallar vi för ett hamrande spärrskaft.

I filmen ovan kan ni se en jämförelse av de två olika konstruktionerna vid en enkel applikation, två muttrar skall skruvas fast. Det segdragande spärrskaftet som används är ett SI1208 och det hamrande spärrskaftet som används är ett SP7722A. Fram till och med den 13 November så har vi kampanj på tre stycken modeller hamrande spärrskaft 1/4″ SP7720A, 3/8″ SP7722A och 1/2″ SP7710HR.

Hör av er till oss så berättar vi mer!

//WER